Værd at vide om ruder

Dug - eller kondens
kan opstå både udvendig og indvendig på vinduet.
dug
Dug på ruderne kan være både et positivt og et negativt tegn. Foto: Rationel Vinduer
Relevante spørgsmål
 
Indvendig dug
 
Udvendig dug
 
 
Dug kan kræve handling

Hvis duggen befinder sig mellem vinduets glaslag, er det er sikkert tegn på, at termoruden er punkteret.

Hvis duggen sidder på glassets indvendige side, er det et tegn på, at luftfugtigheden i boligen er for høj.

I de to sidste tilfælde kræves handling af beboerne i form af udskiftning eller eventuel reparation af den punkterede rude og en indsats for at bringe luftfugtigheden ned for på lang sigt at undgå råd eller fugtskader.

Luftfugtigheden kan nedbringes ved effektiv udluftning to gange dagligt i mindst 10 minutter, ved at lade emhætten køre i 10 minutter efter madlavning, ved at undlade at tørre vasketøj inde i boligen og ved at reducere antallet af grønne planter.
 
 
Uddybende tekst - artikel fra jyllands-posten.dk
 
Dug på vinduerne kan være et tegn på, at der er noget galt med indeklimaet i boligen.

Men det kan også være et sundhedstegn. Det afhænger af hvilken type rude, der er monteret, lyder det fra firmaet Rationel Vinduer. Samt om duggen er at finde på termorudens udvendige side, mellem glaslagene eller på den indvendige side.

Hvis duggen sidder på den udvendige side af vinduet, er der ifølge Rationel Vinduer ingen grund til bekymring. Så er det nemlig et bevis på, at ruden er en såkaldt energirude, og at den fungerer, som den skal.

I de tidligere morgentimer kan der med energiruder opstå en periode, da rudens udvendige side er koldere end luften, hvilket ses som dug midt på ruden. Det sker ifølge Rationel Vinduer ikke med de gamle termoruder, hvor der slipper en del varme gennem ruden og opvarmer det yderste lag glas.
www.vinduesindustrien.dk | CVR: 6436 4111 | Inge Lehmanns Gade 10, 8000 Aarhus C - DK | Tlf.: +45 3190 2090