10 gode grunde til at skifte til nye, DVV-mærkede vinduer:
2. Få mere dagslys i boligen
Selvom vi elsker dagslys i Norden, opholder de fleste sig 80-90 procent af døgnet inden døre. Heldigvis kan de mørke 70’er-parcelhuse med fordel opgraderes med nye, større vinduespartier uden at ødelægge husets oprindelige arkitektur.
I mange danske boliger kan en vinduesudskiftning være anledning til at forøge vinduesarealet, så der kommer mere dagslys ind i boligen. Og med de nye typer af vinduer, som fås på markedet, behøver det ikke koste på energiregningen. Nærmere tværtimod. Vinduesproducenterne, som er tilmeldt den frivillige danske certificeringsordning, DVV, har gennem årtier udviklet og videreudviklet energiøkonomiske vinduer, som byder lyset velkommen indenfor i danske boliger – både til nybyg og renovering.
Fra små kolde til store varme vinduer
Som konsekvens af oliekrisen i 70’erne blev de mange nye parcelhuse dengang bygget med relativt små vinduespartier. Trenden var ”glughulsarkitekturen”, og mursten og isoleringsmateriale var måden, man holdt varmen på. Vinduerne var lavet som små glughuller med brede vinduesrammer og gammeldags termoglas i en langt mindre tæt og isolerende konstruktion, end man bruger i dag.
Men dagslyset er vigtigt for menneskers trivsel og livskvalitet, og heldigvis behøver man ikke undvære det, selvom de fleste af os opholder sig langt størstedelen af døgnets timer inden døre. Oftest vil det nemlig være muligt at lukke mere dagslys ind i et eksisterende 70’er parcelhus blot ved at sætte nye, moderne energivinduer i huset. I mange nye vinduestyper er rammerne nemlig smallere end de gamle vinduesrammer, så glasarealet bliver større. Og man behøver endda ikke at gå på kompromis med den oprindelige arkitektur.
Også de lidt ældre 60’er parcelhuse, som ofte har træpaneler under eller ved siden af vinduerne, kan i dag nemt få nye, større vinduer uden at slippe ekstra varme ud.
Går man mere grundigt til værks med renoveringen og måske tilføjer en mindre tilbygning til huset, er mulighederne for at øge dagslyset i bygningen selvfølgelig endnu flere.
Energibalancen forbedres også
I dag fremstilles der vinduer, som lukker mindst lige så meget solvarme ind i boligen, som forsvinder den anden vej ud. Det skyldes til dels de forbedrede ruder med tre lag glas, men også i meget vidt omfang nye måder at konstruere selve vinduets karm og ramme på, så man undgår både træk og kuldebroer.
Vælger man vinduer svarende til energimærke A, bidrager glasarealet med minimum lige så meget solvarme, som forsvinder den anden vej. Dermed kan det sagtens lade sig gøre at forbedre bygningens samlede energimærke, selvom vinduerne er blevet større.
Kort om DVV og VinduesIndustrien
VinduesIndustrien er en dansk brancheforening for vinduesproducenter med produktion i Danmark og udlandet. Foreningens 46 medlemsvirksomheder tegner sig for mere end 90 procent af omsætningen af vinduer i Danmark.
Foreningen har sit eget kvalitets- og garantimærke, DVV (Dansk Vindues Verifikation). DVV-mærket dokumenterer, at virksomhedens produkter opfylder en lang række kvalitetskrav til materialer og konstruktioner. Alle virksomheder i ordningen bliver certificeret og kontrolleret af et uvildigt certificeringsorgan.