Mærkningsordninger
Ingen mærkningsordning dækker alt relevant for vinduer.
Derfor er der en række mærkningsordninger man skal være opmærksom på. Her kan du se de vigtigste.
Relevante spørgsmål
- Hvilke danske som internationale mærker har produktet?
- Hvilken dokumentation har producenten på de markedsførte værdier?
- Gælder et givent mærke for alle producentens vinduestyper?
Vinduer er en bygningskomponent, der skal opfylde mange funktioner og have en lang holdbarhed, i et til tider barsk dansk vejr med slagregn, kulde og blæst. Samtidig skal vinduet være funktionelt og give mulighed for udluftning til gavn for indeklimaet.
Rækken af egenskaber er lang. Derfor er der etableret forskellige mærkningsordninger med forskellige fokusområder. Disse mærkningsordninger er din hjælp til at vælge det helt rigtige produkt. Det er dog relevant at undersøge, hvad den enkelte ordning fortæller noget om – og måske mere vigtigt – hvad den ikke fortæller noget om.
Foruden de her beskrevne frivillige ordninger findes der en CE-mærkning for vinduer og yderdøre, som blev lovpligtig fra 01.02.2010. Den er beskrevet selvstændigt på de foregående sider.
Ligeledes findes der miljø-, arbejdsmiljø- og kvalitetsstyringscertificeringer efter internationale standarder. Den mest kendte er nok ISO 9001. Ingen af dem er medtaget her, men spørg evt. producenten, om de har internationale certifikater.
Det kan også forekomme, at producenter har mærkninger, der er baseret på frivillige nationale ordninger fra udenlandske markeder. De er ligeledes ikke beskrevet her, men generelt gælder det samme – undersøg både, hvad de siger noget om, og hvad de ikke siger noget om.